- Reklama -

Zemřel John Muckler, pětinásobný šampion s Edmontonem

- Reklama -

S hokejem prožil přes padesát let, ať už jako kouč, generální manažer, hráč nebo funkcionář v oddělení hokejových operací či ředitel hráčského rozvoje. V různých rolích se celkem pětkrát radoval ze zisku Stanley Cupu. Neodmyslitelně byl spjat zejména s vítěznou edmontonskou dynastií v osmdesátých letech. Dnes přišla ze zámoří smutná zpráva, že John Muckler ve věku 86 let zemřel.

„Organizace Edmonton Oilers je zarmoucena zprávou o úmrtí Johna Mucklera, našeho bývalého kouče, drahého přítele a pětinásobného vítěze Stanley Cupu,“ stojí v prohlášení klubu.

Fanshop týmu

Byl to právě Muckler, kdo do Buffala přivedl Dominika Haška, který u Blackhawks nedostal pořádnou příležitost. Do Chicaga tehdy Muckler při výměně poslal jiného gólmana Stephana Beauregarda. Dodnes se jedná o jednu z nejméně vyvážených výměn v historii ligy.

- Reklama -

Jako hráč to do NHL nikdy nedotáhl, jako trenér a manažer ale zanechal v lize nesmazatelnou stopu. Jako hlavní kouč vedl krátce Minnesotu (1968-69), v devadesátých letech ještě Buffalo a Rangers, nejvíce je ale spojen s Oilers. Do Edmontonu nastoupil v roce 1981, kdy se v provincii Alberta rodil fantastický tým.

Po boku hlavního kouče Glena Sathera získal s týmem okolo Gretzkyho, Fuhra, Coffeyho, Kurriho, Messiera a Andersona Stanley Cup v letech 1984, 1985, 1987 a 1988. Sather mu přenechával stále více pravomocí a v roce 1989 převzal Muckler definitivně post hlavního kouče.

Tou dobou už v týmu neměl Gretzkyho, který byl 9. srpna 1988 vyměněn do Los Angeles. Hned ve své první sezóně dovedl jako „head coach“ Oilers k dalšímu triumfu (1990). V letech 1984 a 1987 byl členem trenérského týmu javorového listu na Canada Cupu.

O rok později z Edmontonu odešel a přijal práci v Buffalu, kde působil jako ředitel hráčského rozvoje a hlavní kouč, později přibral i post generálního manažera. Přestože byl v roce 1994 mezi finalisty na Jack Adams Award pro nejlepšího kouče sezóny, o rok později trénování opustil a soustředil se na manažerskou práci.

Když jej v roce 1997 Sabres propustili, přijal nabídku z New Yorku a vrátil se na střídačku. U slavných Rangers vydržel tři sezóny, v roce 2000 se pak jeho trenérská kariéra v NHL uzavřela.

O rok později se stal generálním manažerem v Ottawě a Senators se pod jeho vedením stali jedním z nejlepších týmů ligy. Pro klub, který do NHL vstoupil v roce 1992, to byla nejúspěšnější éra, která vyvrcholila postupem do finále Stanley Cupu v roce 2007. Jeho poslední zastávkou v NHL byl Phoenix, kde v roce 2008 působil jako poradce.

„John má pět Stanley Cupů jako asistent a hlavní kouč. Byl to on, kdo mě v roce 1992 přivedl do Buffala a nastartoval mou kariéru v NHL. Díky moc za to a za léta s ním v Buffalu a Ottawě. Čest jeho památce,“ napsal na Twitter Dominik Hašek.

„Jménem Oilers a za všechny Johnovy přátele z hokejového prostředí chci vyjádřit upřímnou soustrast celé jeho rodině. Když máte dvaadvacet velmi dobrých hráčů a za sebou pár úspěšných sezón, je těžké si představit, že příchod nového asistenta trenéra je to, co vás dostane na vrchol. Přesně to se ale stalo, když se k nám John připojil,“ komentoval smutnou zprávu Wayne Gretzky.

„Byl na nás tvrdý a přísný, ale hlavně byl vždy fér. Položil základy k tomu, abychom byli jako tým jeden ke druhému více odpovědní, díky čemuž se z nás stali šampioni. John byl rodinný chlap a skvělý přítel. Pozvedl mou kariéru na vyšší úroveň. Vždy budu rád vzpomínat na společně strávené hodiny, ať už jsme rozebírali obrany soupeřů nebo výchovu dětí. Odpočívej v pokoji, Johne, budeš nám chybět,“ dodal Gretzky.

 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -