- Reklama -

Blackhawks jako poslední naděje. Proč je Chicago pro ligu tak důležité?

- Reklama -

Vyřazení Rangers v bitvě o titul ve Východní konferenci fb-chicagoznamená konec nadějí na finále snů.
Pravděpodobně žádné jiné vyvrcholení bojů o Stanley Cup by v současnosti nedokázalo vyvolat ve Státech větší zájem o hokej než série mezi Rangers a Blackhawks.  Dva členové Original Six. Největší a třetí největší trh v zemi. Dva týmy s puncem celonárodní značky. Dvě města se statisíci hokejovými fanoušky.
Avšak místo vytoužených klání a rekordů sledovanosti hrozí noční můra. Alternativa v podobě série mezi Tampou Bay a Anaheimem budí u vedení NHL oprávněné obavy. Dvě mladé franšízy. Teplé počasí. Sluníčko. Palmy. Absence hokejové kultury. Tohle Bettmanovi a spol. na dobrém spaní rozhodně nepřidává.


Nejsledovanější zápasy finále Stanley Cupu od roku 1966 (modře zabarvené s účastí Chicaga):

  • 1971, Montreal-Chicago – 7. zápas:  12.41 miliónů diváků, stanice CBS,
  • 1972, Boston-NY Rangers – 6. zápas: 10.93 miliónů, CBS,
  • 1973, Montreal-Chicago – 6. zápas, 9.41 miliónů, NBC,
  • 2011, Boston-Vancouver – 7. zápas, 8.54 miliónů, NBC,
  • 1972, NY Rangers-Boston – 1. zápas, 8.51 miliónů, CBS,
  • 1974, Boston-Philadelphia – 3. zápas, 8.30 miliónů, NBC,
  • 2010, Chicago-Philadelphia – 6. zápas, 8.28 miliónů, NBC,
  • 1972, Boston-NY Rangers – 4. zápas, 8.26 miliónů, CBS,
  • 2013, Chicago-Boston – 6. zápas, 8.16 miliónů, NBC,
  • 2009, Pittsburgh-Detroit – 7. zápas, 7.99 miliónů, NBC.

Zámořské TV společnosti, sponzoři a především liga samotná vzhlíží k sobotní bitvě mezi Ducks a Blackhawks s nadějí, že je chicagští hokejisté a fanoušci zachrání před televizní blamáží.
Šestý zápas finále Západní konference mezi Ducks a Blackhawks sledovalo v Chicagu 16.6 % tamních domácností. Jedno procento přitom odpovídá přibližně 35 000 domácnostem.  V metropolitní oblasti Los Angeles, pod niž spadá i Anaheim, viděla přitom totéž utkání pouze každá třicátá domácnost.


Pokud se o víkendu podaří zvítězit kalifornskému mužstvu, může se zopakovat situace z roku 2007. Tehdejší finálová série mezi Ducks a Senators se stala tou nejméně sledovanou za posledních 20 let. Průměrně ji v USA zhlédlo pouhých 1.7 miliónů diváků, tedy méně než kupříkladu vyvrcholení univerzitního softballu.
Podaří se Blackhawks odvrátit marketingovou pohromu?
Titulní foto: Fuschia Foot / flickr.com

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -