- Reklama -

Co s ním v Torontu provedli? diví se v LA Bernierově pádu

- Reklama -

Když na jaře 2013 Králové s těžkým srdcem pouštěli Jonathana Berniera do Toronta, aby mu umožnili zabojovat o post jedničky v jiném klubu NHL (svoji roli samozřejmě hrál i prostor pod platovým stropem), měl za sebou kanadský gólman výtečnou sezónu. Ve zkráceném ročníku absolvoval jako náhradník Jonathana Quicka 14 zápasů s průměrem 1,88 a úspěšností 92,2 procenta.
U Maple Leafs se rodák z kanadského Lavalu skutečně dočkal vyšší zátěže, během dvou sezón odchytal 113 utkání. Letos si ale s Jamesem Reimerem prohodili role a nejen to, Bernierova čísla se rapidně zhoršila: z devíti zápasů má průměr 3,25 a úspěšnost 88,8 procenta.
Situace dospěla tak daleko, že tento týden před dvojbojem s Winnipegem a Minnesotou klub i přes Reimerovy lehčí zdravotní problémy raději ponechal u prvního týmu mladého Garreta Sparkse, jehož hlavním působištěm v loňské sezóně byla ECHL, a Berniera poslal na kondiční pobyt na farmu do AHL.
„Čas ukáže,“ odpovídá na otázku, co dál se 27letým gólmanem, trenér Javorových listů Mike Babcock. „Ničím podobným si asi ještě neprošel, takže se z toho určitě vzpamatuje, ale musíme zjistit, za jakou cenu. Nejde o věc fyzičky a my mu musíme pomoci, ale za jakou cenu? Mohl bych ho nasazovat každý večer, ale bylo by to správné? Hokej je týmový sport.“
Příležitostí získat si důvěru nového kouče dostal už Bernier dost, ale pokud bude dostávat laciné góly jako před necelými třemi týdny v New Yorku, Babcocka nepřesvědčí.
„Všechno je to o sebedůvěře,“ přiznává mentální blok vítěz Stanley Cupu z roku 2012. „Nejste jeden den dobrý a druhý den špatný. Musíte věřit, že jste dobrý brankář a nikam to nezmizelo. Jediný způsob, jak se dostat zpět do formy, je tvrdě trénovat a jít do zápasu s tím, že jste schopný předvést pořádné zákroky.“
Nad propadem svého někdejšího hráče nejvíce kroutí hlavou v Los Angeles. „Strašně moc s ním cítím,“ říká trenér gólmanů Kings Bill Ranford. „Byl skvělým brankářem. Je hodně soutěživý na to, aby se vzdal a nevrátil se zpátky do formy. Potřebuje jen posbírat pár vítězství a odrazit se od toho.“
Středeční přesun Jonathana Berniera na farmu se uskutečnil s hráčovým vědomím. Díky jednocestné smlouvě bude i u Marlies pobírat plný plat, tedy poměrnou část ze 4,15 miliónu dolarů. Během příštích deseti dnů absolvuje záložní tým Toronta šest zápasů, takže se nechá čekat, že Bernier bude v akci minimálně třikrát.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -