- Reklama -

Populární bitkař Colton Orr pověsil brusle na hřebík

- Reklama -

Zámořský hokej má o jednoho bitkaře ze staré školy méně. Jeden z nejlepších tvrďáků ve svém oboru za posledních deset let, Colton Orr, se ve svých čtyřiatřiceti letech rozhodl ukončit aktivní kariéru. Rodák z Winnipegu odehrál v NHL třináct sezón. Tu letošní strávil v záložním celku Calgary Flames ve Stocktonu (AHL).
Kanadský hokejista nebyl nikdy draftován. Do NHL ho přivedli zástupci Bostonu, smlouvu s Bruins podepsal 19. září 2001 jako volný agent. Na první start v nejprestižnější hokejové lize světa si musel počkat do sezóny 2003-04.
Dres Medvědů oblékl všehovšudy jen ve 21 zápasech. Na konci listopadu 2005 si ho z listiny nechráněných hráčů Bostonu stáhli Jezdci z New Yorku a teprve až v jejich službách dostal konečně větší šanci, aby ukázala, co na ledě dovede.
Během čtyř sezón odehrál Orr za klub z Manhattanu 224 utkání, ve kterých nasbíral 11 kanadských bodů (4+7) a 522 trestných minut. Před osmi lety ho mohli čeští fanoušci vidět na vlastní oči v akci při dvojutkání s Tampou Bay (4. a 5. říjen 2008).
Největší část své kariéry v NHL strávil v Torontu, jemuž se upsal jako nechráněný volný hráč 1. července 2009. Maple Leafs tehdy nabídli muži s nepřehlédnutelnými fyzickými parametry (191 cm, 102 kg) čtyřletou smlouvu v hodnotě za čtyř milionů dolarů.
„Cítím se privilegovaně, že jsem strávil více jak jednu dekádu v NHL a že se mi dostalo podpory od čtyř skvělých organizací v Bostonu, New Yorku, Torontu a Calgary,“ uvedl ve svém prohlášení Orr, jenž odehrál 477 zápasů v základní části NHL (12+12, 1186 trestných minut) a 19 v play off (48 trestných minut).
„Jsem vděčný za to, že jsem měl příležitost hrát se vynikajícími spoluhráči proti velkým soupeřům. Mnozí s nich se stali mými dobrými přáteli, za což jsem velmi rád. Byla to úžasná cesta, která by nebyla zdaleka tak naplňující bez lásky a podpory fanoušků, přátel, hráčských agentů, generálních manažerů, trenérů a členů rodiny.“

Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -