- Reklama -

Velké finále je za námi, Stanley Cup získalo Chicago. A co na to naši experti?

- Reklama -

Položili jsme našim redaktorům a expertům z řad několika tuzemských médií dvě jednoduché otázky. První z nich zněla následovně: Jaké jsou důvody triumfu Chicaga ve finále letošního play off National Hockey League? A druhá: Jaké jsou příčiny prohry hokejistů Tampy Bay?
Děkujeme upřímně všem osloveným, kteří si na naše dotazy udělali čas a jejich odpovědi Vám nyní předkládáme v nezměněné podobě.

  1. Důvody výhry Chicaga Blackhawks
  2. Důvody prohry Tampy Bay Lightning

Pavel Bárta – redaktor isport.cz (před finále tipoval: 4-2 pro Chicago)

1. Zkušenost, vyrovnanost kádru na všech frontách. Tým ví, co play off obnáší, dokáže zapnout, když je třeba. V základní části si nevedl úplně oslnivě, ale v play off znovu předvedl svou sílu. Mužstvo navíc netáhli jen Toews s Kanem a vůdce obrany Keith, rozhodovali i hráči ze třetí, čtvrté řady. Takový Teräväinen má ovšem potenciál jednou patřit k tahounům mužstva.
2. To, co nechybělo Chicagu. Lightning mají méně zkušený tým, který však určitě neřekl poslední slovo. Nejúdernějšímu týmu NHL ve finále selhala koncovka, hlavní lídr Stamkos si ve finále připsal jednu asistenci a trefoval tyčky. Dalších opory (Bishop, Johnson) hrály se zraněním, jiné (Kučerov) nedohrály vůbec.

Martin Hrubý – redaktor nhlnews.cz (před finále tipoval: 4-2 pro Chicago)

1. Byla to nesmírně vyrovnaná série, kterou rozhodly zkušenosti. Chicago v sedmi posledních sezonách vždy postoupilo do nadstavbové části soutěže, přičemž potřetí hrálo finále a dvakrát skončilo těsně před ním. Hodně hráčů ze současného kádru Černých Jestřábů si tak vyzkoušelo dlouhý pobyt v play off a už dobře ví, co všechno vítězství ve Stanley Cupu obnáší. Hawks neměli vždycky navrch, především Anaheim a Tampa byli hodně silní, v rozhodujících chvílích se ale dokázali semknout a hokejový svět jim tak opět leží u nohou.
2. Věřím, že zklamání hráčů, realizačního týmu, managementu, vlastníků i fanoušků Tampy Bay po prohraném finále musí být obrovské. Přesto si myslím, že Lightning odvedli skutečně výbornou práci a mohou být na sebe pyšní.
Proč zůstali těsně pod vrcholem? Za jednu z příčin považuji zranění klíčových hráčů. Tyler Johnson hrál se zlomeným zápěstím, Nikita Kučerov nastupoval s otřesem mozku, gólman Ben Bishop tajil problémy s tříslem.
V nejnepříhodnější moment se Tampě zadrhla tolik oslavovaná ofenziva. Ve třech posledních zápasech vstřelili Bolts jen dva góly. Floridskému celku citelně chyběly příspěvky vyhlášeného kanonýra Stevena Stamkose. Kapitán Blesků se sice i ve finále dostával do šancí, ovšem v nejlepším případě jen orazítkoval konstrukci soupeřovy svatyně.

Pavel Krupička – redaktor nhlnews.cz (před finále tipoval: 4-2 pro Chicago)

1. Chicago výhrou 4-2 potvrdilo většinový názor naší redakce. Také jeden z hlavních důvodů úspěchu Blackhawks jsme v našich tipech často zmiňovali: letošní finále rozhodly zkušenosti. A také neskutečná odolnost čtyř tahounů defenzívy Jestřábů. Jsem rád, že Conn Smythe Trophy získal právě Duncan Keith.
2. S tím souvisí i odpověď na druhou otázku. Lightning, v předchozím průběhu play off tak produktivní, vyhořeli v ofenzívě. Třikrát po jedné brance, v posledním utkání bez gólu – to je na zisk Stanley Cupu opravdu málo. Zatímco Chicago nemuselo trápit, že nebodují Jonathan Toews s Patrickem Kanem, Bleskům příspěvky od kapitána Stevena Stamkose hodně chyběly.

Roman Blaha – redaktor nhlnews.cz (před finále tipoval: 4-3 pro Chicago)

1. Podle mého názoru šlo o vyrovnané finále, které rozhodlo pár maličkostí. Proč nakonec uspělo Chicago? Zachytal jim gólman Crawford, kterého i přesto, že už jeden Stanley Cup vychytal (2013), někteří stále považovali za slabinu týmu. V play-off mu sice úplně nevyšel začátek, ale od druhého kola chytal spolehlivě, ve finále byl výborný a moc toho šikovným útočníkům Tampy nedovolil.Elitní obranná čtveřice Hawks je vskutku excelentní a ačkoli mnozí předpokládali, že vzhledem k ohromné porci minut, kterou na ledě v play-off strávili, budou Keith a spol. unavení, nepotvrdilo se to. Duncan Keith byl naprosto fantastický a po zásluze si odnesl Conn Smythe Trophy.
Elitní hráči dokázali vždy zabrat v pravý čas. Toews a Kane sice nesbírali ve finále body po hrstech, ale byli nebezpeční a soupeři si na ně museli dávat velký pozor. V posledním utkání se projevily jejich zkušenosti. Nepanikařili a zkušeně si pohlídali zisk poháru. Když se střelecky nedařilo hvězdám, našli se jiní, kteří vystoupili ze stínu. Góly Vermettea, Teravainena či Saada rozhodovaly zápasy. Kouč Q. Joel Quenneville dokázal potřetí dovést Chicago k titulu a opět prokázal skvělý cit a instinkt. Zkrátka dokázal zmáčknout vždy to správné tlačítko. Jeho přínos pro úspěch týmu ocenil třeba i Jeremy Roenick.
2. Tampa hrála výborně a ve většině zápasů (snad s výjimkou toho posledního) byla i o něco lepším týmem. V rozhodujících chvílích střelcům Bolts ale zvhnul střelecký prach a Chicago potrestalo několik chyb. Možná se přece jen malinko projevily ohromné zkušenosti Hawks s finálovými sériemi. Bolts měli taky smůlu na zranění. Jistě, i hráči soupeře asi byli dost potlučení, ale přece jen Tampa na tom byla hůř. Bishop chytal s natrženým tříslem, nejlepší útočník Tyler Johnson nastupoval i se zlomeným zápěstím, problémy měl po nárazu do brankové konstrukce i Kučerov.
Sešlo se toho nějak moc najednou a určitě to na pohodě svěřencům kouče Coopera nepřidalo.Přestože Steven Stamkos dřel, střelecky se neprosadil. Jeho gólový příspěvek Bleskům hodně chyběl. Od svého kapitána a největší hvězdy, zvláště pak v případě, že se jedná o takového kanonýra, zkrátka góly čekáte. Bolts hráli nečekaně dobře směrem dozadu, ale jejich ofenzivní kouzlo bylo pryč.Když už jsem zmiňoval Quennevillea, musím vyzvednout i Jona Coopera.
Tento progresivní kouč dokázal s mladým týmem úžasné věci, Tampa má za sebou vynikající sezónu a před sebou skvělou budoucnost. Když se ale všechny výše zmíněné faktory nasčítaly, vzešel z toho výsledek, jaký jsme viděli. Chicago nakonec slaví zaslouženě.

- Reklama -

Petr Novotný – šéfredaktor časopisu Pro Hockey (před finále tipoval: 4-2 pro Chicago)

1. Zkušenosti, zdraví, Keith, Toews… A teď to zkusím trochu rozvést. Hlavní postavy Blackhawks už mají poměrně jasnou představu o tom, co je třeba dělat v klíčových okamžicích. Zvládají pohlídat nejnebezpečnější soupeře, nedělají zbytečné chyby. Chicago fungovalo jako perfektně vyladěný stroj. Všichni jeho nejdůležitější hráči nastupovali víceméně zdraví, a tak mohli být na ledě v rozhodujících chvílích.
To se o Lightning říct nedalo. Duncan Keith (a Brent Seabrook) je jedním z nejlepších obránců ligy. Pravidelně odehrál obrovskou porci minut, výborně bránil a zároveň byl pro soupeře strašně nebezpečný v ofenzivě. Při vší úctě k Hedmanovi, Šustrovi a dalším, nikdo z nich ještě nedorostl v beka stejného formátu.Kapitán Jonathan Toews hrál v pohodě a udeřil vždy, když to bylo potřeba nejvíc. Ať už nastupoval s Kanem nebo bez něj, uměl buď zahrozit směrem dopředu, nebo hru zklidnit. Právě v porovnání s kapitánem soupeře Stevenem Stamkosem míra jeho důležitosti pro Chicago vynikla.
2. To, co jsem popsal v první odpovědi, platí jen s opačným znaménkem pro Tampu. GM Steve Yzerman poskládal výtečné mužstvo, které i díky tomuto play off bude zase o dost zkušenější a bude hrozbou po mnoho následujících let. Ale ten čas letos ještě nenastal. Když hrajete s dvěma klíčovými hráči, které trápí zranění, není to ideální stav. Brankář Ben Bishop měl poraněná třísla, Tyler Johnson měl zlomenou kůstku v zápěstí.Prohra Tampy určitě nezávisela jen na tom, ale byl to další střípek, kvůli němuž byl soupeř úspěšnější.
Kdyby za Tampu hrál Shea Weber nebo Drew Doughty, možná by vyhrála.Ale Victor Hedman (a možná i někdo další) se takhle dominantním bekem teprve může stát. Pak budou Lightning k nezastavení. Stamkos vs. Toews – dva výborní hokejisté, z nichž ten první teprve získává ostruhy nejen jako kapitán, ale i jako lídr týmu v play off. Jakmile toto „studium“ dokončí, posune se nejen on sám, ale i jeho tým o úroveň výš. Podle všeho letošním postupem do finále udělal v tomto směru obrovský pokrok. V příštím play off už se určitě puky vypálené z jeho hokejky nebudou odrážet od tyček ven, ale budou končit gólem.

František Blahovec – externí redaktor nhlnews.cz (netipoval)

1. O vítězství Chicaga podle mého rozhodla větší zkušenost na straně Chicaga. Zápasy byly vyrovnané, ale Blackhwaks mi připadali soustředěnější, je vidět, že mají silný kádr s hokejisty, kteří dokáží zvládat velké zápasy. Tahle dynastie má své opěrné body, klíčové muže, jejichž přínos je pak nepatrným plusovým dílkem. Jak říkal Jiří Sekáč, který si s Anaheimem zahrál proti Chicagu semifinále play off: Toews, Kane, Keith a další hráli jako by na 80 procent, ale když potřebovali, dokázali zabrat. Přidali na obrátkách a soupeře nakonec překonali. Tampa Bay také neměla tolik individualit.
2. Tampa Bay? Mužstvo s ohromným talentem, které má velkou budoucnost. Je patrný rukopis Steva Yzermana. Legenda Detroitu kráčí u Lightning podle podobné strategie jako Red Wings. Piplat si mladé hráče, nepřeplácet hvězdy. Hledat vhodné typy hokejistů. Mít bojovníky, bruslaře, techniky. Vezměte si, že Tampa Bay neměla naplněný platový strop, přesto v jejím týmu zářili produktivní útočníci i parádní obránci. Ukazuje to mimo jiné na vynikající práci skautingu. Dost hráčů prošlo farmou a pořád sbírají zkušenosti, těch mělo ve finále víc Chicago. Nikdo neví, co bude za rok nebo za dva, ale Lightning podle mého potenciál jednou prodají.
– Jediné, co mohu na závěr ještě doplnit, je, že i František st. a Tomáš Kaberlovi se v předchozím příspěvku shodli na tom, že šestizápasovou sérii vyhraje Chicago (Pavel Šmerda).


Bude vás zajímat:


- Reklama -
Pavel Šmerda
Narozen v krásném roce 1971, kdy ještě v lese zpívali ptáci a na stromech rostlo ovoce bez chemického postřiku :-), NHL mě fascinuje pro svoji rychlost a neuvěřitelně zvlaštní energíí, která mně okamžitě vtáhne do dění na ledě... Zvlášť atraktivní bylo pro mě sledování celé kariery mého nejoblíbenějšího hráče a tím není nikdo jiný než Tomáš Kaberle... Díky za vše Tome!

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -