- Reklama -

Washington Capitals: Obhajoba, nebo mistrovská kocovina?

- Reklama -

Generální manažer:
Brian MacLellan
Hlavní kouč:
Todd Reirden
Kapitán:
Alex Ovečkin
Umístění v ročníku 2017-18:
1. místo v Metropolitní divizi (105 bodů)
Play-off 2017-18:
Stanley Cup
(Columbus 4:2, Pittsburgh 4:2, Tampa Bay 4:3, Vegas 4:1)
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
87 – Alex Ovečkin (49+38)
83 – Jevgenij Kuzněcov (27+56)
71 – Nicklas Bäckström (21+50)
Nejlepší střelec 2017-18:
49 – Alex Ovečkin
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+24 Matt Niskanen
Nejtrestanější hráč:
Tom Wilson – 187 trestných minut
Příchody:
Sergej Šumakov, Dmitrij Jaškin, Nic Dowd, Jayson Megna, Michael Sgarbossa
Odchody:
Philipp Grubauer, Jay Beagle, Jakub Jeřábek, Anthony Peluso, Tyler Graovac




Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Braden Holtby, Pheonix Copley (Ilja Samsonov)
Obrana:
John Carlson – Brooks Orpik
Matt Niskanen – Dmitrij Orlov
Michal Kempný – Madison Bowey
(Christian Djoos)
Útok:
Alex Ovečkin – Jevgenij Kuzněcov – Tom Wilson
Jakub Vrána – Nicklas Bäckström – T.J. Oshie
Andre Burakovsky – Lars Eller – Brett Connolly
Chandler Stephenson – Travis Boyd – Devante Smith-Pelly
(Nathan Walker, Nic Dowd, Dmitrij Jaškin, Shane Gersich, Sergej Šumakov)
Shrnutí:
Hlavní město Spojených států se konečně dočkalo. Alex Ovečkin to dokázal – jako kapitán dovedl Capitals ke Stanley Cupu. Před sezónou se přitom Washingtonu nevěřilo tolik, jako v letech předchozích. Některé opory odešly a Caps už nebyli považováni za jednoho z největších favoritů.
Fanshop týmu
Oni na to odpověděli po svém. Cenu pro nejlepší tým základní části sice tentokrát nezískali, ale divizní titul jim opět nikdo nevzal. Play-off pro ně ale nezačalo dobře, když doma ztratili oba zápasy s Columbusem. Kdyby třetí duel nestrhli na svou stranu v prodloužení, mohlo být s jejich nadějemi zle.
Nakonec z toho ale byl obrat v sérii na 4:2 a postup do druhého kola. V něm čekal neoblíbený Pittsburgh, který ale tentokrát nebyl nad síly Ovečkina a spol. Konferenční finále s Tampou bylo jako na houpačce. Caps nejprve vyhráli oba zápasy na ledě soupeře, aby následně v sérii ztráceli 2:3 na zápasy. Opět byli na okraji propasti a ani tentokrát do ní nespadli. V zápasech číslo šest a sedm nepustil Braden Holtby jediný gól a Capitals mohli slavit postup do finále.
V souboji s Vegas Golden Knights prohráli první zápas a krátce před koncem druhého je zázračným zákrokem zachránil Holtby, který udržel důležitou výhru. Caps srovnali sérii na 1:1 a už se neohlíželi zpět. Sen o Stanley Cupu se stal skutečností.
A Alex Ovečkin okamžitě vyhlásil, že za rok hodlá tento úspěch zopakovat. Oslavy byly vskutku divoké a dlouhé, času na odpočinek a trénink tak příliš nezbylo. Takový Devante Smith-Pelly přišel do přípravného kempu v pěkně mizerné kondici. Nepotká Caps poměrně častá mistrovská kocovina?
Faktem je, že za obhajobou vyrazí s prakticky totožným kádrem. Změny, které se udály, byly spíše kosmetické, snad s výjimkou gólmana Philippa Grubauera. Největší ztrátou tak zřejmě bude odchod kouče Barryho Trotze, který už šéfuje střídačce Islanders. Na jeho místo povýšil dosavadní asistent Todd Reirden.
Kromě již zmiňovaného Grubauera odešli také defenzivní útočník Jay Beagle a obránce Jakub Jeřábek. Z příchodů stojí za zmínku Nic Dowd nebo Sergej Šumakov, krátce před startem sezóny si pak Caps stáhli z waiver listu Dmitrije Jaškina, zřejmě jako reakci na očekávanou suspendaci Toma Wilsona za faul v přípravě.
Jádro týmu se nachází na vrcholu. Caps mají dva skvělé centry – Jevgenije Kuzněcova a Nicklase Bäckströma, v tom jim může konkurovat snad jen Pittsburgh a nově také Toronto. Alex Ovečkin o jediný zásah nedosáhl na ceněnou padesátigólovou metu, na další Maurice Richard Trophy mu to ale stačilo.
V play-off potom konečně ukázal, že dokáže hrát jako pravý lídr. Bojoval, hrál pro tým, bránil, hecoval spoluhráče, na ledě by vypustil duši. A spoluhráči jej následovali. Takového Ovečkina jsme v minulosti příliš často neviděli a zaslouženě za svůj přístup sklízel chválu.
Své si v útoku odehrají také T.J. Oshie a Lars Eller, a zlepšovat by se stále ještě měli Andre Burakovsky a Jakub Vrána. Obrana je prakticky beze změny, i s navrátilcem Brooksem Orpikem. Životní sezónu má za sebou John Carlson, který by měl být opět základním pilířem zadních řad.
Pokud mohou mít Caps někde problém, je to v brankovišti. Braden Holtby loni nechytal zrovna výborně, jeho kolega Philipp Grubauer ho dokonce zastínil natolik, že dostal šanci zahájit play-off jako jednička. Po dvou porážkách od Columbusu se ale do branky vrátil Holtby a zbytek je historie. Chytal výborně, zejména v klíčových fázích série s Tampou byl výtečný.
Co se ale stane, kdyby se náhodou zranil? Grubauer by mohl hodně chybět. Dvojkou by měl letos být Pheonix Copley, ten však kvalit německého gólmana zatím nedosahuje. Zaskočit by případně mohl Ilja Samsonov, který už několik let patří mezi vysoko ceněné brankářské prospekty, a po přesunu do zámoří by měl začít na farmě. Každopádně se očekává, že Holtby odchytá v základní části značnou porci zápasů. Nedolehne na něho před play-off únava?
Ani na startu letošní sezóny asi neplatí Caps za hlavního favorita, počítat se s nimi ale musí. Loni ukázali, čeho jsou schopní, a všechny hlavní opory ve Washingtonu zůstaly. Vzpomínky na minulý rok je poženou dopředu, obhajoba bude určitě velká motivace. Jak moc se na nich podepíše absence Barryho Trotze a odchod Grubauera?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -