- Reklama -

Jágr na pohárové triumfy s Pittsburghem nevzpomíná, na své osmnácté play off je připraven

- Reklama -

Poosmnácté už nastoupí Jaromír Jágr do bojů o Stanley Cup. Slavný pohár získal dvakrát už během svých prvních dvou sezón v NHL, na třetí triumf od té doby čeká. Už je to neuvěřitelných čtyřiadvacet let.
Ve vítězných ročnících 1991 a 1992 byl součástí skvělého týmu Pittsburgh Penguins v čele s famózním Mariem Lemieuxem. Ale žádné nostalgické vzpomínky z české hrající legendy před letošním play off nedostanete.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Opravdu už si skoro nic nevybavuju. Během mých let v Pittsburghu jsme hráli play off každý rok. Později jsem zase hrál za týmy, které play off neudělaly… Ale na začátku mojí kariéry jsem tam chyběl snad jen jednou. Začátkem myslím prvních 18 let v NHL,“ upřesnil vtipálek Jágr.
„Odehrál jsem spoustu zápasů play off. A podle mých zkušeností je to úplně jiná soutěž. Startujete od nuly a rozdíly mezi prvními nasazenými a těmi posledními nejsou velké,“ vysvětluje čtyřiačtyřicetiletý veterán.
Naposledy Jágr nastoupil v play off před třemi lety. V té době hrál za Boston, kam byl vyměněn z Dallasu. Během 22 zápasů se gólově neprosadil, nasbíral ale 10 přihrávek a dostal se s klubem až do finále Stanley Cupu, kde Bruins prohráli v šesti zápasech s Chicagem. Nyní jej čeká v dresu Floridy série proti New Yorku Islanders, která startuje už ve čtvrtek.
„Teď je to jiné, o tom není třeba se bavit. Před koncem sezóny se povedly dva nebo tři trejdy, které náš tým udělaly ještě silnějším. A hlavně je to pro mě osobně jiné v tom, že jsem tu byl celou sezónu. Osmdesát zápasů jsme bojovali o to dostat se do play off a když jsme to konečně dokázali, začíná pro nás nová sezóna. Pochopitelně je to vzrušující,“ je Jágr do zápasů natěšený.

Do Floridy přišel z New Jersey v únoru 2015 a ve své první celé sezóně za Pantery ovládl tabulku týmové produktivity s 66 kanadskými body za 27 branek a 39 asistencí. A kouč Gerard Gallant nejvíc vyzdvihuje jeho stabilní výkony.
„Nestalo se, že by měl deset špatných zápasů. To se přitom obvykle u hráčů stává, že mají výkyvy. Jenže chlapík v tomhle věku a co na ledě předváděl… Celou sezónu hrál stabilně a mockrát nám pomohl. Nikdy jsem si neřekl: ‚No, teď je nějak mimo formu.‘ Hrál skvěle po celou sezónu.“
Gallant už si svou sestavu bez Jágra ani nedovede představit. „Je pro nás opravdu důležitý. Hodně se mluví o hráčích jeho věku jako o veteránech, ale on je pro nás především klíčový muž. Udržuje si skvělou výkonnost a tvrdě pracuje, hraje hodně minut, protože to sám chce a hraje dobře.“
Trenér Floridy nemá obavy ani z toho, že by nejstarší hráč ligy nezvládl větší zápasové zatížení v play off. „To už podstoupil v celé sezóně a nikdy proti tomu neměl žádné námitky. Nebude mít problém,“ je si Gallant jistý.
Foto: Sarah A.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -