- Reklama -

Cesta na MS 2018: Týmy postupně odkrývají nominace

- Reklama -

82. mistrovství světa v ledním hokeji, jehož pořadateli budou dánská města Kodaň a Herning, začíná už 4. května. Sledujte s NHLnews.cz, jak se na něj připravují jednotliví účastníci. Den co den vám přineseme ty nejdůležitější informace.


MS v hokeji 2018: Program, skupiny, herní formát


*3.5. byl tento report ukončen. Zajímavosti z MS 2018 sledujte i nadále na našich stránkách.

2.5.

Granlund, Aho, Teräväinen. Finové se budou moci opřít i o střelce z NHL

Supertým? Švédové mají ve výběru pro světový šampionát šestnáct hráčů z NHL

Výsledky přípravných zápasů z 1.5.:
Lotyšsko – Kanada 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)
18. Ābols (Rēdlihs, Freibergs) – 17. McDavid (Parayko, Horvat), 22. Beauvillier (Schenn), 27. Dubois (Horvat, Parayko), 27. Pageau (Dubois, Parayko), 46. Pageau, 50. Nugent-Hopkins (McDavid, Schwartz)
Dánsko – USA 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)
20. Hardt (Jensen, F. Nielsen), 34. Bau Hansen (Jensen) – 8. Butcher (Milano, Ryan), 13. Atkinson (Butcher), 24. Larkin (Kane, Butcher)

- Reklama -

1.5.

Rusové sází na olympioniky. Do Dánska jich vezmou čtrnáct

Po úterním vypadnutí Grand Rapids z play-off nižší zámořské soutěže AHL povolal národní tým také obránce Filipa Hronka s Liborem Šulákem. Trenéři si od nich slibují zkvalitnění defenzivy, která je považována za nejslabší článek českého výběru.
Dvacetiletý Hronek za seniorskou reprezentaci ještě nenastoupil, o čtyři roky starší Šulák, který většinu sezony strávil ve finském Pelicans Lahti, se už objevil na posledním šampionátu v Paříži.

30.4.

Kapitánem Kanaďanů bude útočník Connor McDavid z Edmontonu, asistovat mu budou Brayden Schenn ze St. Louis a Ryan O’Reilly z Buffala. Organizace Hockey Canada informaci zveřejnila den před generálkou s Lotyšskem.



Němci budí respekt. Na MS vycestují s deseti olympioniky a třemi hráči z NHL

Svou úvodní 23člennou nominaci zveřejnili také Rakušané. V kádru se nachází i útočník Flyers Michael Raffl, jenž si v této sezóně připsal 22 bodů v základní části a další jeden v play-off.



Výsledky přípravných zápasů z 29.4. (Euro Hockey Tour):

Švédsko – Finsko 1:3 (0:0, 1:0, 0:3)
Góly: 30. Ekman-Larsson – 42. Riikola, 44. Savinainen, 60. Aho
Rusko – Česko 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)
Góly: 10. Dadonov, 13. Bučnevič, 38. Tkačov, 59. Sošnikov – 9. Jaškin, 34. Chytil

29.4.

Na šampionát do Dánska i s Plekancem, Frk či Chlapík kádr opustili

Slováci do Dánska s devíti nováčky, hráčů ze zámoří je pomálu

Výsledky přípravných zápasů z 28.4.:
Slovensko – Francie 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Góly: 9. Ďaloga, 21. Sekera – 16. Rech, 38. T. Da Cost, 58. Fleury
Euro Hockey Tour:

Finsko – Česko 5:2 (2:0, 0:1, 3:1) 
Góly: 14. Honka, 17. Suomela, 41. Kiiskinen, 52. Rajala, 52. Kivistö – 31. A. Musil, 56. Kousal
Švédsko – Rusko 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)
Góly: 18. Norman, 33. Pilut, 35. Nilsson – 54. Byvalcev

28.4.

Hvězdy hlásí nástup. USA zveřejnily nominaci pro mistrovství světa

Sbornou posílí také útočník Arťom Anisimov z Chicaga a obránce Nikita Zajcev z Toronta.
Devětadvacetiletý Anisimov se připojil k týmu již na Švédských hokejových hrách a představí se na svém pátém mistrovství světa.  Účastník Her v Soči má ve sbírce zlato (2014) a dvě stříbra (2010, 2015).
O tři roky mladší Zajcev hrál dosud na mistrovství světa dvakrát a před dvěma roky získal na domácím turnaji v Moskvě bronz.
V kádru nového kouče Ilji Vorobjova jsou už nyní z NHL čtyři posily – útočníci Jevgenij Dadonov a Maxim Mamin z Floridy, Nikita Sošnikov ze St. Louis a Pavel Bučněvič z New York Rangers.

Kapitánem slovenských hokejistů bude v Dánsku obránce Edmontonu Andrej Sekera. Jeho asistenty se stanou útočník Ladislav Nagy (Košice) a bek Dominik Graňák (Hradec Králové).



Gólmanská jednička Maple Leafs Frederik Andersen bude chytat i na letošním MS, které pořádá jeho rodné město.
Osmadvacetiletý rodák z dánského Herningu zaznamenal během této sezóny průměr 2.81 inkasovaných gólů na zápas a 91.8procentní úspěšnost zákroků.



Výsledky přípravných zápasů z 27.4.:
Slovensko – Francie 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Góly: 6. Haščák, 31. Haščák, 38. Bondra, 59. Jurčo (Jaroš, Krištof)
Německo – Jižní Korea 4:3 (0:0, 2:3, 2:0)
Góly: 25. Eisenschmid, 37. Draisaitl, 50. Ehliz, 56. Uvira – 21. Seo Y. J., 30. Radunske, 35. Lee Don-Ku

Bělorusko – Norsko 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)
Góly: 42. Linglet – 4. Rosseli Olsen, 53. Espeland
Lotyšsko – Švýcarsko 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Góly: 9. Walser, 26. Geisser, 31. Loeffel

27.4.

Útočník Toronta Auston Matthews se MS nezúčastní. Kalifornský rodák to sdělil médiím během páteční tiskové konference Maple Leafs. Dvacetiletý Američan dá podle svých slov přednost odpočinku a nabrání sil pro novou klubovou sezónu.



Finové se mohou těšit z další posil z NHL. Nejnověji mají potvrzenou účast útočníka Mikki Rantanena z Colorada a obránce Markuse Nutivaary z Columbusu.
Rantanen má za sebou vynikající sezónu, v níž během 87 zápasů zaznamenal 88 bodů (29+59).


Trenér Suomi Lauri Marjamäki má k dispozici už sedm hokejistů z NHL. Kromě dvou výše zmíněných se jedná o Sebastiana Aha, Teuva Teräväinena, Mikaela Granlunda, Juliuse Honku a Harriho Säteriho.

Ke švýcarskému výběru se před MS připojí útočník Sven Andrighetto z Colorada a obránci Mirco Müller z New Jersey a Dean Kukan z Columbusu.
Tým kouče Patricka Fischera naopak nedoplní Müllerův klubový spoluhráč Nico Hischier. Podle Devils hrál teprve devatenáctiletý centr po celou sezónu s chronickým zraněním levého zápěstí.



Výsledky přípravných zápasů z 26.4. (Euro Hockey Tour):

Finsko – Rusko 3:2sn (0:1, 1:0, 1:1 – 0:0, 1:0)
Góly: 29. Puustinen, 46. Rajala, rozhodujúci sam. nájazd: Puustinen – 8. Galijev, 56. Barabanov
Česko – Švédsko 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)
Góly: 51. Sklenička – 16. Nilsson, 34. Zibanejad, 36. Ekman-Larsson

26.4.

Výběr kouče Josefa Jandače neposílí bek Roman Polák z Toronta. Jednatřicetiletý ostravský rodák se omluvil ze zdravotních problémů, které jej trápí už od loňského play-off. Na vyjádření dalšího člena sestavy Maple Leafs Tomáše Plekance bude vedení národního týmu čekat do pátku. Pětatřicetiletý útočník si vzal den na rozmyšlenou.


V širší nominaci má Česko nyní osm hráčů, kteří v této sezoně nastoupili v NHL. Jsou jimi brankář David Rittich z Calgary, obránce Radko Gudas z Philadelphie a útočníci Radek Faksa z Dallasu, Dmitrij Jaškin z St. Louis, Martin Frk z Detroitu, Filip Chlapík z Ottawy, Filip Chytil z New York Rangers a Martin Nečas. Posledně jmenovaný sehrál v úvodu soutěže jeden zápas za Carolinu a na zbytek ročníku se vrátil do mistrovské Komety Brno.

Obránce Will Butcher a gólman Keith Kinkaid  z New Jersey kývli na nabídku reprezentovat USA. Devils vypadli v prvním kole play-off s Tampou Bay.



Výsledky přípravných zápasů z 25.4.:
Dánsko – Německo 4:3pp (0:1, 3:2, 0:0 – 1:0)
Góly: 25. a 30. Meyer, 35. Poulsen, 63. Storm – 17. Wagner, 31. Draisaitl, 38. Plachta
Slovensko – Jižní Korea 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)
Góly: 42. Jurčo (Čajkovský, Graňák), 54. A. Jánošík (Hovorka, Jurčo) – 34. Kim Ki-sung (An Čin-hi, Kim Sang-wu)

25.4.

Zvučnou posilu hlásí tým Suomi.
Finové budou moci v Dánsku počítat s útočníkem Minnesoty Mikaelem Granlundem, který si zahraje už na svém pátém mistrovství světa.
Šestadvacetiletý rodák z Oulu si v uplynulé základní části NHL připsal za 77 zápasů 67 bodů (21+46).



Jakub Voráček s národním týmem do Dánska nevycestuje. Během středečního dopoledne to oznámil generální manažer mužstva Jiří Fischer. Útočník Philadelphie, jež vypadla v první kole play-off s Pittsburghem, se omluvil kvůli únavě.
Osmadvacetiletý kladenský odchovanec má za sebou vydařenou klubovou sezónu, v níž během 82 zápasů základní části zaznamenal bilanci 85 bodů za 20 gólů a 65 asistencí.
Voráčkův spoluhráč Radko Gudas pozvánku na MS přijal (viz níže).
Na světovém šampionátu nakonec nevystoupí ani forvard New Jersey Pavel Zacha, který neprošel výstupní prohlídkou.



Útočník New Jersey Taylor Hall odmítl možnost obléci kanadský reprezentační dres. Informaci v úterý přinesla reportérka Amanda Steinová. Šestadvacetiletý rodák z Calgary byl osloven ihned po vypadnutí Devils z prvního kola play-off.

Hall má za sebou tři vystoupení na světovém šampionátu, naposledy startoval na vrcholném turnaji pod hlavičkou IIHF v roce 2016.

24.4.

Gólmani Petr Mrázek a Michal Neuvirth z Philadelphie nejsou v hledáčku vedení národního týmu. Manažer reprezentace Jiří Fischer to sdělil médiím na úterním srazu před odletem na Švédské hokejové hry. Z pensylvánského celku, který vypadl v 1. kole play-off s Pittsburghem, naopak mužstvo posílí obránce Radko Gudas.
Zatímco u Gudase se pouze čekalo na výstupní prohlídku, situace okolo jeho klubového spoluhráče Jakuba Voráčka je složitější. „Rozhodnutí je na něm,“ okomentoval záležitost Fischer. Jednoho z nejlepších českých forvardů v NHL bude ještě kontaktovat.


Vedení sborné projevilo zájem o účast gólmana Sergeje Bobrovského a útočníka Artěmije Panarina z Columbusu. Panarin však dohrával sérii proti Washingtonu se zraněným kolenem.

Švýcarsko hlásí další dvě posily. Zemi helvétského kříže budou na MS v Dánsku reprezentovat také útočník Nino Niederreiter z Minnesoty a gólman Reto Berra z Anaheimu. První jmenovaný se k týmu Patricka Fischera připojí již v úterý, brankář Ducks až 30. dubna.

23.4.

Do přípravy ruské reprezentace byli pozváni obránci Nikita Zadorov z Colorada a Ivan Provorov z Philadelphie.
Velká vlna posil se pak hrne z KHL. Konkrétně sborná přivítá 14 finalistů. Z mistrovské Kazaně dorazí Albert Jarullin, Vasilij Tokranov, Vladimír Tkačov, Stanislav Galimov, z CSKA Moskva pak Ilja Sorokin, Bogdan Kiselevič, Michail Naumenkov, Nikita Nestěrov, Michail Grigorenko, Ivan Tělegin, Sergej Andronov, Maxim Šalunov, Kiril Kaprizov a Valerij Ničuškin.

Soupisku Finů obohatí útočníci Caroliny Sebastian Aho a Teuvo Teräväinen.
Aho zaznamenal v uplynulé sezóně s 65 body (29+36) své kariérní maximum. Dvacetiletý rodák z Raumy vystoupí na svém třetím MS za sebou.
Bodově nejvydařenější ročník má za sebou i o tři roky starší Teräväinen (23+41), který si na světovém šampionátu odbude svou premiéru.



Výsledky přípravných zápasů z 22.4. (Euro Hockey Tour):

Česko – Rusko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Góly: 9. Chytil, 21. Stránsky – 50. Kručinin
Švédsko – Finsko 3:7 (0:1, 1:2, 2:4)
Góly: 49. a 56. Everberg, 28. Rodin – 10. Suomela, 21. Palola, 34. Jokiharju, 42. Puustinen, 53. Jormakka, 60. Pokka, 60. Sandell

22.4.

Hned tři hráči Ducks oznámili po vypadnutí z prvního kola play-off svou účast na MS. Patří mezi ně obránci Korbinian Holzer (Německo) s Hampusem Lindholmem a útočník Rickard Rakell ( oba Švédsko).


Již dříve vyšlo najevo, že další Kačer Ondřej Kaše český národní tým neposílí. Útočníkovi účast nedoporučil klub. Podle GM Jiřího Fischera Kaše zájem reprezentovat měl, chtěl ale respektovat přání Anaheimu a do Dánska tedy nevycestuje.

Výsledky přípravných zápasů z 21.4.:
Euro Hockey Challenge:
Slovensko – Lotyško 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Góly: 9. Fehérváry, 40. Hovorka, 60. Kudrna, 60. Nagy – 25. Bukarts

Švýcarsko – Norsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Góly: 33. Untersander, 46. Riat, 55. Mottet
Německo – Francie 2:1pp (0:0, 0:1, 1:0 – 1:0)
Góly: 42. a 62. Ehliz – 36. Rech
Bělorusko – Dánsko 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Góly: 18. Poulsen, 36. J. Jensen

Euro Hockey Tour:

Česko – Švédsko 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Góly: 4. Hanzl, 50. Nestrašil, 58. Horák – 15. Klingberg
Rusko – Finsko 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Góly: 8. Gusev – 35. Jokiharju, 59. Sallinen

20.4.

Již dvanáctou posilu z NHL hlásí Švédové. Nejnověji přislíbil svou účast útočník Los Angeles Adrian Kempe. Pro jednadvacetiletého rodáka z Kramforsu, který v této sezóně nasbíral 37 bodů (16+21), se bude jednat o první účast na seniorském MS.
Zájem reprezentovat měl také Kempeho klubový spoluhráč Christian Folin, kouč Grönborg jej ale neoslovil.



Výsledky přípravných zápasů z 19.4.:
Euro Hockey Challenge:
Rakousko – Slovinsko 2:1 (2:1, 0:0, 0:0)
Góly: 6. Lebler, 19. Ban – 8. Urbas
Německo – Francie 7:1 (5:0, 1:0, 1:1)
Góly: 4. Pietta, 8. Höfflin, 9. Ebner, 14. Müller, 19. Plachta, 32. Michaelis, 58. Ebner – 50. S. Treille
České hokejové hry:
Rusko – Švédsko 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Góly: 23. Dadonov – 19. Zackrisson, 41. Händemark
Finsko – Česko 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
Góly: 12. Suomela – 10. Zadina, 50. Jaškin, 60. Nestrašil

17.4.

Kanada dál šperkuje svou sestavu. K týmu se připojí i Josh Bailey z NY Islanders, jenž má za sebou ziskem 71 bodů (18+53) svou životní sezónu.

Solidní posily z NHL hlásí Němci. Do Dánska vycestují útočník Edmontonu Leon Draisaitl a obránce NY Islanders Dennis Seidenberg.
Cílem našich západních sousedů, kteří získali na nedávné olympiádě senzační stříbro, je postup do čtvrtfinále.

Hvězdný útočník Ilja Kovalčuk se tentokrát na mistrovství světa neobjeví. Ruská hokejová federace uvedla, že se jedná o rozhodnutí, se kterým je ztotožněna. Po náročné sezoně si chce 35letý olympijský vítěz odpočinout a soustředit se na své plánované angažmá v NHL (více čtěte ZDE).
Rusům budou v Dánsku chybět i zranění útočníci Ivan Barbašev, Sergej Plotnikov a obránce Viktor Antipin.

16.4.

Češi hlásí další posilu ze zámoří. Kouč Josef Jandač povolal gólmana Davida Ritticha z Calgary. Pětadvacetiletý jihlavský odchovanec se připojí k týmu už v úterý, do Carlson Hockey Games však ještě nezasáhne.
Rittich letos odehrál v dresu Flames 21 zápasů (úspěšnost 90.4 % a 2.92 inkasovaných gólů na zápas), část sezóny strávil také na farmě ve Stocktonu.



Slovenští hokejisté ladí v přípravě formu. Po dvou vysokých prohrách se Švédskem (3:6, 1:7) si připsali dvě výhry na Německem. V sobotu zvítězili 2:1 po prodloužení, v neděli si se stříbrnými medailisty z Koreje poradili 4:1.

Výsledky přípravných zápasů z 15.4. (Euro Hockey Challenge):
Německo – Slovensko 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)
Góly: 2. Müller (Pietta, Wagner) – 14. Šimun (Ďaloga, Nagy), 30. Čajkovský (Svitana, Bondra), 41. Nagy (Miklík, Gernát), 60. Paulovič
Švýcarsko – Bělorusko 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Góly: 23. Lammer, 31. Frick – 11. Remezov
Norsko – Rusko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Gól: 24. Michejev

Finská hokejová reprezentace má před MS zatím jisté čtyři posily ze zámoří. Do týmu trenéra Lauriho Marjamäkiho  se během přípravy zapojí duo obránců Julius Honka z Dallasu, Ville Pokka z farmy Ottawy a brankáři Harri Säteri z Floridy a Ville Husso z rezervního celku St. Louis.

15.4.

Výsledky přípravných zápasů ze 14.4. (Euro Hockey Challenge):
Norsko – Rusko B 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Góly: 26. Dergačjov, 38. Jelesin
Dánsko – Švédsko 1:5 (0:3, 1:0, 0:2)
Góly: 38. Spelling – 4. Andersson, 6. Liss, 12. Nilsson, 44. Everberg, 44. Nilsson
Německo – Slovensko 1:2sn (0:0, 1:0, 0:1 – 0:0)
Góly: 39. Krämmer – 44. Buc, rozh. náj. Bakoš
Francie – Česko 2:6 (2:1, 0:2, 0:3)
Góly: 7. Leclerc, 11. Perret – 20. Kaše, 34. Pavelka, 38. Hanzl, 46. D. Šťastný, 48. Kousal, 59. Řepík

14.4.

Výsledky přípravných zápasů z 13.4 (Euro Hockey Challenge):
Francie – Česko 2:5 (2:0, 0:3, 0:2)
Góly: 8. T. Da Costa, 16. Leclerc – 35. Stránský, 35. Kaše, 37. Tomášek, 42. Šťastný, 44. Nestrašil


Švýcarsko – Bělorusko 3:2 (1:0, 2:0, 0:2)
Góly: 5. Fora, 21. Riat, 40. Mottet – 45. Gavrus, 58. Kovyršin

Švédský realizační tým hlásí už nyní deset posil z NHL.
Kouč Rikard Grönborg může počítat i s obránci Johnem Klingbergem z Dallasu a Oliverem Ekmanem-Larssonem z Arizony, kteří se podíleli na loňském triumfu na světovém šampionátu v Paříži a Kolíně nad Rýnem.
Gólman: Anders Nilsson (Vancouver Canucks).
Obránci: Oliver Ekman-Larsson (Arizona Coyotes), John Klingberg (Dallas Stars), Erik Gustafsson (Chicago Blackhawks), Adam Larsson (Edmonton Oilers).
Útočníci: Mika Zibanejad (New York Rangers), Mikael Backlund (Calgary Flames), Jacob de la Rose (Montreal Canadiens), Johan Larsson (Buffalo Sabres), Magnus Paajarvi (Ottawa Senators).

Reprezentační kouč Josef Jandač má aktuálně k dispozici pět hráčů z NHL.
Po Dmitriji Jaškinovi (St. Louis), Filipu Chytilovi (NY Rangers) a Filipu Chlapíkovi (Ottawa) hlásí nástup k národnímu týmu také Radek Faksa z Dallasu a Martin Frk z Detroitu.
Čtyřiadvacetiletý Faksa má za sebou nejvydařenější ročník v kariéře, když v 79 zápasech vstřelil 17 gólů a přidal 16 asistencí.
Stejně starý Frk prožil v NHL svou první sezónu. V 69 utkáních vsítil 11 gólů a zaznamenal 14 asistencí. Bývalý juniorský reprezentant za seniorský národní tým ještě nehrál.

13.4.

K českým hokejistům se v přípravě před MS připojí útočník St. Louis Dmitrij Jaškin. Pětadvacetiletý rodák z Omsku, který si v této sezóně připsal za 76 utkání 17 bodů (6+11), bude již třetí posilou z NHL. Nepravděpodobně to naopak vypadá s příjezdem jeho klubového parťáka Vladimíra Sobotky.



Výsledky přípravných zápasů z 12.4. (Euro Hockey Challenge):
Lotyšsko – Finsko 0:5 (0:3, 0:2, 0:0)
Góly: 20. a 35. Manninen, 7. Myttynen, 18. Suomela, 38. Palola
Dánsko – Švédsko 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)
Góly: 54. Jensen – 8. Arnesson, 23. C. Klingberg, 32. Almquist, 53. Ölund

Organizace Hockey Canada ve čtvrtek zveřejnila prvních 18 jmen, které se zúčastní MS v Dánsku.
Sestavě vévodí hvězdný jednadvacetiletý útočník Edmontonu Connor McDavid, který se bude snažit navázat na svou účast z roku 2016, kdy s Kanadou získal zlaté medaile.
Pozornost budou dozajista poutat také Mathew Barzal, Aaron Ekblad či Jordan Eberle.
Zbývající sedmička hráčů do maximálního naplnění soupisky bude známa po skončení prvního kola Stanleyova poháru.
Nominace Kanady k 12.4.:
Gólman: Darcy Kuemper (Saskatoon, Sask./Arizona).
Obránci: Thomas Chabot (Sainte-Marie-de-Beauce, Que./Ottawa), Vince Dunn (Lindsay, Ont./St. Louis), Joel Edmundson (Brandon, Man./St. Louis), Aaron Ekblad (Windsor, Ont./Florida), Darnell Nurse (Hamilton, Ont./Edmonton), Colton Parayko (St. Albert, Alta./St. Louis) and Ryan Pulock (Dauphin, Man./New York Islanders).
Útočníci: Mathew Barzal (Coquitlam, B.C./New York Islanders), Anthony Beauvillier (Sorel-Tracy, Que./New York Islanders), Jordan Eberle (Regina, Sask./New York Islanders), Bo Horvat (Rodney, Ont./Vancouver), Connor McDavid (Newmarket, Ont./Edmonton), Ryan Nugent-Hopkins (Burnaby, B.C./Edmonton), Brayden Schenn (Saskatoon, Sask./St. Louis), Jaden Schwartz (Wilcox, Sask./St. Louis), Ryan O’Reilly (Varna, Ont./Buffalo) and Jean-Gabriel Pageau (Ottawa/Ottawa).
Trenéři: Bill Peters, Mike Yeo a Bob Boughner.

12.4.

Zemětřesení ve sborné. Rusové budou mít v Dánsku nového kouče. Čtěte ZDE.

Rusové se budou muset na MS obejít bez Vladimira Tarasenka. Nejlepší střelec St. Louis si v závěrečném zápase základní části NHL vykloubil rameno. Dobu rekonvalescence lékaři odhadli na 4-6 měsíců.
Šestadvacetiletý útočník nasbíral v 80 utkáních této sezóny 66 bodů (33+33).



Výsledky přípravných zápasů z 11.4. (Euro Hockey Challenge):
Lotyšsko – Finsko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Góly: 27. Niemi, 31. Suomi, 50. Sandell

Český národní tým se potýká s dalším „NE“. Do Dánska nevycestuje Michael Frolík, který se svou partnerkou Dianou Kobzanovou očekává narození potomka. Bývalá česká Miss to uvedla na svém instagramovém účtu.
Třicetiletý útočník Calgary odehrál v letošní sezoně sedmdesát zápasů, v nichž si připsal deset gólů a patnáct asistencí.

…Diana 36 let,1x Ella,1x bulik Bibi,1x Frolda a 1x 38tt🙈 Ja si na oznamovani jinych stavu nepotrpim,neni to nakazliva choroba,takze se hlasit nemusi😂,ale …😂…Frolda letos chtel moc jet na narodak,nakonec se rozhodl,ze nechce odjizdet od malinkyho mimina a da prednost rodine. Proto myslim je fer,abyste to od nas vedeli driv nez z medii…Tyhle fotky poridil muj svara pred asi 15ti minutama,protoze krome toho,ze to nehlasime,se taky zasadne nefotime😂😂🙈 Ja na ty romanticky vystrceny bricha nejsem🙄,ale oblecena jeste porad muzu mrkat na pekny kluky😂😂💪Tak a ted vazne,tohle zase neni navrat na instagram. Chtela jsem byt jen rychlejsi nez bulvar a trapny prazsky drbny,podle kterych rodim uz asi od ledna🖕🏼;) Jo a do porodnice zhruba za 2 tydny pujdu v sortkach a zabkach😂uplnej sen!!!!😂💪 #BezFiltru #BezRetuse #SMelounem #haha

Příspěvek sdílený Diana Kobzanova (@dianakobzanova),

11.4.

Obránce Chicaga Jan Rutta reprezentaci neposílí. Asistent trenéra národního týmu Jiří Kalous sdělil médiím, že jej zámořský klub neuvolnil.
Sedmadvacetiletý plzeňský odchovanec již dříve vyjádřil chuť reprezentovat, stopku mu ale pravděpodobně vystavila zdravotní prohlídka po konci sezóny. V uplynulém ročníku Rutta odehrál v dresu Blackhawks 57 zápasů, v nichž si připsal dvacet bodů (6+14).

10.4.

Zajímavé posily hlásí i český národní tým. Generální manažer Jiří Fischer domluvil v zámoří účast útočníků Filipa Chytila z New Yorku Rangers a Filipa Chlapíka z Ottawy.
Osmnáctiletý Chytil letos odehrál v dresu newyorského celku devět zápasů se ziskem tří bodů (1+2). Svou premiérovou sezónu v zámoří ale strávil převážně na farmě v Hartfordu.
O dva roky starší Chlapík si v dresu Senators připsal dvacet startů, během nichž zaznamenal čtyři body (1+3). Zbytek ročníku pobýval v záložním týmu Belleville.
Oba by se měli připojit k výběru kouče Josefa Jandače příští týden před Carlson Hockey Games v Pardubicích a v reprezentaci budou debutovat.



Švédové se v Dánsku představí i s devatenáctiletým útočníkem New Yorku Rangers Liasem Anderssonem. Pro kapitána švédského výběru z posledního MS juniorů se bude jednat o první účast na seniorském šampionátu.


Z NHL obohatí Tre Kronor také trio obránců Oliver Ekman Larsson (Arizona), Oscar Klefbom, Adam Larsson (oba Edmonton) a útočníci Jacob de la Rose (Montreal), Mikael Backlund (Calgary) a Mika Zibanejad (NY Rangers).

Německo před víkendovým dvojzápasem proti Slovensku posílilo o dva stříbrné medailisty z nedávných zimních her. Do kádru přibyli gólman Timo Pielmeier (ERC Ingolstadt) a obránce Björn Krupp (Grizzlys Wolfsburg).
Svou účast na MS v Dánsku potvrdili také hvězdy NHL útočník Leon Draisaitl z Edmontonu a bek Dennis Seidenberg z New Yorku Islanders. V přípravě se Slováky však zámořští hráči ještě nenastoupí.
Nominace Německa na zápasy Euro Hockey Challenge se Slovenskem:
Brankáři: Dustin Strahlmeier (Wild Wings Schwenningen), Mathias Niederberger (Düsseldorf EG), Timo Pielmeier (ERC Ingolstadt).
Obránci: Benedikt Brückner, Tim Bender (oba Schwenningen), Pascal Zerressen (Kolín Haie), Marco Nowak, Stephan Daschner, Bernhard Ebner (všichni Düsseldorf), Fabio Wagner (Ingolstadt), Björn Krupp (Grizzlys Wolfsburg), Simon Sezemsky (Augsburg Panther).
Útočníci: Stefan Loibl (Straubing Tigers), Daniel Schmölz (Augsburg), Nicolas Krämmer, Sebastian Uvira (oba Kolín), Marcel Müller, Daniel Pietta (oba Krefeld), Frederik Tiffels (Wilkes-Barre/USA, AHL), David Elsner (Ingolstadt), Maximilian Kammerer (Düsseldorfer), Mirko Höfflin, Simon Danner (oba Schwenningen), Marc Michaelis (Minnesota State Univ/USA, NCAA), Jaroslav Hafenrichter, Thomas Holzmann (oba Augsburg).

Slováci se mohou těšit ze dvou posil z NHL. Podrobnosti čtěte ZDE.

9.4.

USA posílí hvězda největšího kalibru. Svou účast na MS potvrdil útočník Chicaga Patrick Kane! Devětadvacetiletý rodák z Buffala zaznamenal během 82 utkání této sezóny 76 bodů za 27 gólů a 49 asistencí. Na mistrovství světa se Kane objevil naposledy v roce 2008.


Z Kaneových spoluhráčů vycestují do Dánska také forvard Alex DeBrincat a obránce Connor Murphy.
Lavičce Spojených států bude velet kouč Detroitu Jeff Blashill.


Již dříve oznámili svůj zájem reprezentovat útočníci Chris Kreider z New Yorku Rangers a Casey Mittelstadt z Buffala.

Lotyšsko se bude muset obejít bez služeb čtyřiadvacetiletého útočníka Buffala Zemguse Girgensonse. Rodák z Rigy reprezentoval svou vlast na posledních čtyřech světových šampionátech.



K české reprezentaci se po dvou přípravných utkáních proti Švýcarsku přidají plzeňští obránci David Sklenička s Michalem Moravčíkem a také Dominik Kubalík, kterému ve Švýcarsku skončila sezóna.
Současný kádr reprezentace v přípravě na MS 2018:
Brankáři:
Dominik Furch (Omsk, KHL), Patrik Bartošák (HC VÍTKOVICE RIDERA).
Obránci:
Vojtěch Mozík (Podolsk, KHL), Adam Polášek (Soči, KHL), Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk, KHL), Michal Jordán (Chabarovsk, KHL), Marek Hrbas, Lukáš Klok (oba HC VÍTKOVICE RIDERA), Filip Pyrochta (Bílí Tygři Liberec), Jakub Galvas (HC Olomouc), Tomáš Pavelka (HC Sparta Praha), David Sklenička, Michal Moravčík (oba HC Škoda Plzeň).
Útočníci:
Michal Birner, Roman Červenka (oba Fribourg, Švýcarsko), Andrej Nestrašil, Robin Hanzl (oba Nižněkamsk, KHL), Robert Kousal (Davos, Švýcarsko), Roman Horák (Podolsk, KHL), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Matěj Stránský (Čerepovec, KHL), Adam Musil (San Antonio, AHL), Michal Řepík (HC Sparta Praha), David Kaše (Mora, Švédsko), David Šťastný (Aukro Berani Zlín), Jakub Orsava (BK Mladá Boleslav), David Tomášek, Martin Kaut (oba HC Dynamo Pardubice), Jan Ordoš (Bílí Tygři Liberec).

Kanadská soupiska utěšeně bobtná. Více čtěte ZDE.

8.4.

Dalším potvrzeným hráčem na soupisce Kanaďanů je obránce Ottawy Thomas Chabot.
Jednadvacetiletý rodák z Quebecu odehrál v této sezóně 61 zápasů, během nichž zaznamenal devět gólů a 16 asistencí. Pro Chabota se bude jednat o první účast na seniorském MS.
Již dříve potvrdili svou účast Ryan O’Reilly z Buffala či trio z Islanders Mathew Barzal, Jordan Eberle a Ryan Pulock.
Hlavním koučem bude Bill Peters z Caroliny.

Slovensku opět hrozí, že se stejně jako na posledním šampionátu představí bez hráčů NHL.
Nejnověji informuje portál sport.sk o zamítavém stanovisku útočníka Arizony Richarda Pánika. Sedmadvacetiletý Kojot se sice dostal ke konci sezóny do dobré formy, s manželkou ale očekává dítě a na MS proto nevycestuje.
Zranění zase vyřadila útočníky Mariána Gáboríka z Ottawy a Marka Hrivíka z Calgary. Kvůli problémům s kolenem vynechá šampionát pravděpodobně také edmontonský obránce Andrej Sekera.
Nadějněji to vypadá s forvardem Tomášem Jurčem z Chicaga. Zádrhelem ale může být skutečnost, že nemá smlouvu na další ročník. Podobná situace panuje také okolo brankáře Islanders Jaroslava Haláka.

Přípravné zápasy před MS ze 7.4. (Euro Hockey Challenge):
Rusko – Německo 3:4pp (1:1, 2:0, 0:2 – 0:1)
Góly: 4. Chochlačev, 21. Dergačov, 39. Demidov – 8. Michaelis, 46. Sezemsky, 51. Krammer, 64. Ebner
Norsko – Lotyšsko 6:2 (2:0, 2:1, 2:1)
Góly: 20. a 48. Lindström, 18. Rosseli Olsen, 29. Roest, 40. Kristiansen, 56. Bastiansen – 35. Kalns, 58. R. Abols
Francie – Dánsko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Góly: 34. a 60. D. Fleury, 10. T. Da Costa, 16. Rech

7.4.

Česká republika má první potvrzenou posilu z NHL. K národnímu týmu se připojí Martin Frk z Detroitu.
Čtyřiadvacetiletý karlovarský odchovanec se v letošní sezóně konečně usadil v NHL, když odehrál 67 zápasů se ziskem 11 gólů a 14 asistencí. Na seniorském šampionátu si Frk odbude svou premiéru.



USA hlásí dvě zajímavé posily. Svou účast na turnaji v Dánsku potvrdili útočníci Chris Kreider z New Yorku Rangers a Casey Mittelstadt z Buffala.
Kreider naváže na svou účast z let 2010 a 2011. Šestadvacetiletý rodák z Massachusetts si v tomto ročníku za 57 zápasů připsal 16 gólů a 21 asistencí. Během sezóny se musel potýkat s krevní sraženinou, kvůli níž mnoho utkání vynechal.


Čerstvou krev přinese do výběru Spojených států Mittelstadt, pro něhož se bude jednat o první vystoupení na seniorském MS. Minnesotský rodák debutoval v NHL minulý měsíc po ukončení sezóny v univerzitním celku Minnesoty.
Devatenáctiletý forvard nasbíral v dresu Sabres ve čtyřech duelech tři body.



Přípravné zápasy před MS z 6.4. (Euro Hockey Challenge):
Švédsko – Slovensko 7:1 (3:0, 2:1, 2:0)
Góly: 9. Boqvist (Brännström, Sundström), 13. Zackrisson (Wikstrand, Pilut), 18. Ölund (Olofsson), 21. Liss (Olofsson), 37. Liss (Olofsson, Asplund), 53. C. Klingberg (Olofsson, Almqvist), 59. Grundström (C. Klingberg, Zackrisson) – 27. Štrauch (Šoltés)
Finsko – Bělorusko 4:3pp (2:0, 0:2, 1:1 – 1:0)

Góly: 11. Savinainen, 13. Puustinen, 57. Jürgens, 62. Jormakka – 22. Gavrus, 27. Kitarov, 54. Znacharenko
Rusko – Německo 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Góly: 10. a 33. Iľjenko, 23. K. Semjonov, 55. Bereglazov – 50. Michaelis
Norsko – Lotyšsko 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)
Góly: 24. Trettenes, 31. Heler, 50. K. Forsberg – 24. Kalns, 60. Tralmaks
Francie – Dánsko 4:2 (0:1, 1:1, 3:0)
Góly: 39. D. Fleury, 49. A. Manavian, 51. S. Da Costa, 58. Correia – 6. N. Jensen, 37. Olesen

6.4.

Přípravné zápasy před MS z 5.4. (Euro Hockey Challenge):
Švédsko – Slovensko 6:3 (1:2, 5:0, 0:1)
Góly: 8. Klingberg (Sundström), 23. Klingberg (Wikstrand, Pilut), 30. Klingberg (Lindqvist, Sundström), 33. Cehlin (Zackrisson, Wikstrand), 35. Zackrisson (Grundström, Cehlin), 36. Almquist (Norman, Klingberg) – 16. Valach (Krivošík, Svitana), 20. Bakoš (Hovorka), 48. Miklík (Nagy).
Česko – Švýcarsko 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Góly: 19. Kaut, 20. Kousal, 33. Polášek, 58. Hanzl – 45. Riat.
Finsko – Bělorusko 2:3pp (0:1, 2:1, 0:0 – 0:1)
Góly: 22. Lukka, 29. Suomi – 10. Pavlovič, 32. Drozd, 62. Šarangovič.
Rakousko – Maďarsko 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
Góly: 37. Sticha – 19. Sofron, 33. a 38. Németh.

5.4.

Hlavním trenérem Kanady se s největší pravděpodobností stane Bill Peters. Třiapadesátiletý rodák z Alberty momentálně vede lavičku Caroliny, s níž se mu nepodařilo postoupit do play-off.
Zákulisní informaci vynesl na světlo expert stanice TSN Darren Dreger.
Peters působí u Hurricanes již čtvrtou sezónu, do bojů o Stanley Cup se přitom pod ním tým nedostal ani jednou.
Dalším zmiňovaným jménem je kouč Edmontonu Todd Mclellan, jehož zámořští komentátoři pasují do role asistenta.
Peters i Mclellan se objevili v našem seznamu trenérů NHL, kteří mohou po sezóně přijít o své místo. Čtěte ZDE.

Dánové očekávají na domácím MS minimálně jednu posilu z NHL. Svou účast již potvrdil útočník Detroitu Frans Nielsen.
„Ano, vracím se domů a budu hrát na mistrovství světa,“ svěřil se forvard dánské stanici TV2 Sport. „Ještě nemám schválení ze strany Red Wings, ale vzhledem k tomu, že nejsem zraněný, očekávám, že to bude jen formalita.“
33letý rodák z Herningu také oznámil, že je připraven nastoupit v generálce, v níž se Dánsko 1. května střetne s USA.
V letošní sezóně zaznamenal Nielsen během 77 zápasů 33 bodů za 16 gólů a 17 asistencí.



Přípravné zápasy před MS z 4.4. (Euro Hockey Challenge):
Česko – Švýcarsko 5:2 (2:0, 1:0, 2:2)
Góly: 9. Galvas, 18. Horák, 27. Pavelka, 54. Hanzl, 60. Horák – 45. Albrecht, 55. Mottet
Maďarsko – Rakousko 4:3 pp (1:0, 2:1, 0:2 – 1:0)
Góly: 2. Sofron, 30. Erdély, 32. Nagy, 61. Sarauer – 38. Ganahl, 49. Strong, 55. Strong.

4.4.

Trenér slovenské reprezentace Craig Ramsay přivítal na úterním srazu 22 hokejistů. V zápasech Euro Hockey Challenge proti Švédsku 5. a 6. dubna jich bude hned osm v „áčku“ debutovat (červeně zvýrazněni).
Nominace Slovenska na zápasy Euro Hockey Challenge proti Švédsku 5. a 6. dubna:
Brankáři: Dávid Hrenák (St. Cloud State Univ./NCAA, USA), Denis Godla (KalPa Kuopio/Fín.)
Obránci: Martin Bodák (Kootenay Ice WHL, USA), Juraj Valach (Piráti Chomutov/ČR), Marek Ďaloga (HC Sparta Praha/ČR), Martin Fehérváry (IK Oskarshamn/Švéd.), Martin Gernát (Lausanne/Švýc.), Mário Grman (Piráti Chomutov/ČR), Karol Sloboda, Peter Trška (oba HC Vítkovice/ČR).
Útočníci: Martin Bakoš (Liberec/ČR), Dávid Bondra, Patrik Svitana, Dávid Buc, Andreas Štrauch (všichni HK Poprad), Marek Hovorka, Ladislav Nagy, Dávid Šoltés, Michel Miklík (všichni HC Košice), Filip Krivošík (Leki/Fin.), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR), Eduard Šimun (HC Nové Zámky).

Útočník Jonathan Toews zamítl možnost prodloužit si sezónu. Kapitán Blackhawks se podle informací redaktora Scotta Powerse z portálu The Athletic na mistrovství světa neobjeví.
Devětadvacetiletý Kanaďan měl přitom ideální příležitost vzkřísit nepovedený ročník, v němž poprvé od svých nováčkovských let nebude bojovat o Stanley Cup.
Pozvánku do Dánska naopak přijal Mathew Barzal. Dvacetiletý centr Islanders se na seniorském MS objeví poprvé, již dvakrát ale reprezentoval Kanadu na juniorském šampionátu.

2.4.

Ve výběru země javorového listu na turnaji v Dánsku bude i útočník Buffala Ryan O’Reilly. Pro ontarijského rodáka se bude jednat o pátý výlet na mistrovství světa. V roce 2015 a 2016 bral dnes sedmadvacetiletý forvard zlato. Naposledy pak oblékl reprezentační dres na Světovém poháru 2016.
V této sezóně zaznamenal O’Reilly v 77 zápasech 57 bodů (22+35).


„Ne“naopak slyšelo vedení kanadského výběru od útočníka Ottawy Matta Duchena. Konkrétní důvod neakceptování pozvánky zámořská média nezmiňují.

1.4.

Jaromír Jágr kývl na nabídku reprezentačního kouče Josefa Jandače a vycestuje s národním týmem na mistrovství světa! Hvězdný útočník, který byl v zimě donucen opustit Calgary a nyní hraje v 1. lize za kladenské Rytíře se tak rozhodl z důvodu zlepšení nálady v kabině i mezi prostým lidem.
„Tohle jsem prostě já. Miluju hokej a lidé milují mě. Účast na MS je logickým vyústěním mého celoročního snažení bavit diváky,“ svěřila se slavná osmašedesátka reportérovi ruské stanice FunSport. Podrobnosti k velkému hokejovému comebacku naleznete ZDE.

Útočník Edmontonu Ryan Nugent-Hopkins se rozhodl reprezentovat Kanadu na letošním MS.
Čtyřiadvacetiletý rodák z Burnaby má za sebou i přes celkový nezdar Oilers úspěšnou sezónu, když si v dosavadních 60 zápasech připsal 45 bodů za 22 gólů a 23 přihrávek. Na světovém šampionátu se Nugent-Hopkins představí podruhé. V roce 2008 na turnaji ve Švédsku a Finsku zaznamenal šest bodů (4+2).


Podle zatím neověřených informací akceptoval pozvání i jeho spoluhráč z útoku Connor McDavid. Jednadvacetiletý kapitán Olejářů vede se 103 body (41+62) kanadské bodování NHL.

29.3.

Gólman Canadiens Carey Price Kanadu na světovém šampionátu neposílí. Ve čtvrtek to oznámila organizace Hockey Canada. Zlatý medailista z Her v Soči se omluvil po sezóně plné zranění a na svou premiéru na seniorském mistrovství světa tak stále čeká.
„Chci strávit čas se svou rodinou,“ cituje na Twitteru Priceova slova redaktor kanadské stanice TVA Renaud Lavoie.


Skeptický ke své účasti na turnaji v Evropě je útočník Islanders John Tavares, který se stane 1. července nechráněným volným hráčem.
„Na příští rok nemám smlouvu, takže si nyní vezmu čas, abych zjistil, co je v tuto chvíli nejlepší,“ svěřil se šikovný forvard deníku Newsday. Za Kanadu si Tavares naposledy zahrál na ZOH před čtyřmi lety.

Hlavní trenér švýcarských hokejistů Patrick Fischer se musí při skládání týmu pro MS vypořádat s nepříjemnými ztrátami. Do Dánska nepojede brankář Jonas Hiller, který oznámil konec své reprezentační kariéry, ani útočník Andreas Ambühl, jenž se omluvil z rodinných důvodů.
Vedle zmíněných opor nebudou dále v reprezentaci působit gólman Tobias Stephan z Zugu a obránce Félicien DuBois z Davosu.
Švýcaři začnou přípravu na světový šampionát v pondělí na Euro Hockey Challenge v Příbrami, kde je čekají dva zápasy proti Česku.
Nominace Švýcarska na utkání Euro Hockey Challenge v Česku (4. a 5. dubna 2018, Příbram):
Brankáři: Gilles Senn, Joren Van Pottelberghe (oba Davos).
Obránci: Romain Loeffel (Ženeva), Joël Genazzi, Lukas Frick (oba Lausanne), Tobias Geisser (Zug), Claude-Cundin Paschoud (Davos), Miro Zryd (Langnau).
Útočníci: Jöel Vermin, Sven Ryser (oba Lausanne), Jeremy Wick, Damien Riat (oba Ženeva), Lino Martschini, Reto Suri, Dominic Lammer (všichni Zug), Enzo Corvi, Samuel Walser, Dario Simion (všichni Davos), Yannick-Lennart Albrecht (Langnau), Matthias Rossi (Fribourg).

Liberecký obránce Ladislav Šmíd se do přípravy národního týmu před MS v Dánsku nezapojí. Trenérovi Josefu Jandačovi se omluvil kvůli problémům s krkem.

V nominaci Slováků na tréninkový kemp v Bratislavě (2. – 4. dubna) a přípravné duely se Švédskem (5. – 6. dubna) se objevují ve velké míře jména juniorských reprezentantů. Kromě gólmana Dávida Hrenáka se na posledním MS hráčů do 20 let objevili i obránci Martin Bodák s Martinem Fehérvárym a útočník Filip Krivošík.
Svou premiéru v seniorském „áčku“ si mohou odbýt také Mário Grman, Dávid Bondra, Eduard Šimun a Dávid Šoltés.
Současná slovenská nominace:
Brankáři: Ján Laco (Sparta Praha/ČR), Dávid Hrenák (St. Cloud State Univ./USA, NCAA).
Obránci: Martin Bodák (Kootenay Ice/USA, WHL), Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus., KHL), Marek Ďaloga (Sparta Praha/ČR), Martin Fehérváry (IK Oskarshamn/Švéd., II. liga), Martin Gernát (Lausanne/Švýc.), Mário Grman (Piráti Chomutov/ČR), Karol Sloboda, Peter Trška (oba HC Vítkovice/ČR).
Útočníci: Martin Bakoš (Liberec/ČR), Dávid Bondra, Dávid Buc, Patrik Svitana (všichni HK Poprad), Marek Hovorka (HC Košice), Libor Hudáček (bez klubu), Filip Krivošík (LeKi/Fin., II. liga), Andrej Kudrna (Sparta Praha/ČR), Michel Miklík, Ladislav Nagy, Dávid Šoltés (všichni HC Košice), Eduard Šimun (HC Nové Zámky).

28.3.

Slováci začali přípravu na MS. V první fázi má kanadský kouč Craig Ramsay k dispozici sedm hráčů, které v úterý přivítal v Bratislavě.
V kempu je přítomen i brankář Július Hudáček, který se rozhodl připojit, aby mohli hráči trénovat se dvěma gólmany. Na světový šampionát však kvůli plánovanému narození potomka neodcestuje.
Loni se Slovensku poprvé stalo, že ve svém kádru nemělo ani jednoho hráče z NHL. Tento rok se však rýsuje solidní sestava, v níž může být až osm mužů z nejlepší ligy světa.


Slovenský kádr na prvním srazu před MS:
Brankáři: Ján Laco (Sparta Praha, ČR).
Obránci: Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekaterinburg, Rus./KHL), Martin Bodák (Kootenay Ice, Kan./WHL), Peter Trška (Vítkovice/ČR), Karol Sloboda (Vítkovice/ČR).
Útočníci: Filip Krivošík (HPK Hämeenlinna, Fin.), David Šoltés (HC Košice/SR).

27.3.

Slováci se vyrovnávají s nepříjemnou situací v brankovišti. Účast na mistrovství světa musel po Júliu Hudáčkovi, jenž očekává potomka, odřeknout také Branislav Konrád. Olomoucký gólman se musel omluvit reprezentačnímu trenérovi Craigu Ramsaymu kvůli zranění kolene.
Cesta do národního týmu se tak otevírá dalším brankářům. Slovenská média zmiňují Patrika Rybára, Denise Godlu nebo Marka Čiliaka.



Josef Jandač nemůže počítat při stavbě týmu pro MS ani s útočníkem Magnitogorsku Janem Kovářem. Osmadvacetiletý centr, který byl členem nedávného olympijského výběru, se reprezentačnímu trenérovi omluvil kvůli fyzické a psychické únavě.

26.3.

Německý výběr neposílí obránce Christian Ehrhoff. Hokejista se rozhodl ukončit svou kariéru. Více čtěte ZDE.

Kanadu bude na MS v Dánsku vést dvojice generálních manažerů. Organizace Hockey Canada v pondělí oznámila, že tým budou mít na starost bývalí brankáři Sean Burke a Martin Brodeur.
Burke působil jako GM už na zimních hrách v Koreji, kde Kanaďané získali bronzové medaile. Brodeur byl Burkeho asistent.
Zástupci země javorového listu se na úvod šampionátu střetnou s USA.



Novým generálním manažerem národního týmu se stane bývalý obránce Jiří Fischer. Funkci převezme po Milanu Hniličkovi, změnu musí ještě 3. dubna schválit vedení ČSLH.
Sedmatřicetiletý Fischer oblékal v NHL dres Detroitu a v roce 2002 s ním vyhrál Stanley Cup. Zlom nastal v roce 2005, kdy náhle zkolaboval během zápasu a jen rychlý zásah lékařů jej udržel naživu. Hokejista musel ukončit hráčskou kariéru, i nadále však působil v organizaci Red Wings.

Hokejová reprezentace má za sebou první setkání před hokejovým šampionátem. Trenérovi Josefu Jandačovi se z nominované třiadvacítky zatím hlásili dva gólmani, sedm obránců a sedm útočníků. Zbývající pozvaní hokejisté se k týmu postupně připojí později.
Už nyní se musí Jandač vyrovnávat s citelnými ztrátami. V Dánsku se nepředstaví zranění útočníci Tomáš Zohorna z Chabarovsku a Lukáš Radil ze Spartaku Moskva a obránce Jakub Nakládal z Jaroslavle. Velmi malá pravděpodobnost účasti je s ohledem na zdravotní stav také u dalších beků Jana Koláře z Chabarovsku a Tomáše Kundrátka z Nižního Novgorodu.
Svou premiéru v seniorském národním týmu si mohou odbýt hned čtyři hokejisté: útočníci Martin Kaut (18 let) z Pardubic, Adam Musil ze San Antonia (AHL) a Matěj Stránský z Čerepovce (KHL) a obránce Jakub Galvas z Olomouce.
Kromě Musila mohou z farmářských celků NHL dorazit i další hráči. Jandač připustil, že vede jednání s několika celky.


Český výběr bude trénovat v pražské Tipsport Aréně do čtvrtka. Od neděle se pak přesune do Příbrami, kde sehraje ve středu 4. dubna a o den později duely Euro Hockey Challenge proti Švýcarsku.
Nominace českých hokejistů na start přípravy před MS v Dánsku:
Brankáři: Patrik Bartošák (Vítkovice), Dominik Furch (Omsk/KHL).
Obránci: Marek Hrbas, Lukáš Klok (oba Vítkovice), Jakub Galvas (Olomouc), Tomáš Pavelka (Sparta Praha), Michal Jordán (Chabarovsk/KHL), Vojtěch Mozík (Podolsk/KHL), Adam Polášek (Soči/KHL), Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk/KHL),
Útočníci: Martin Kaut, David Tomášek (oba Pardubice), Michal Birner, Roman Červenka (oba Fribourg-Gottéron/Švýc.), Andrej Nestrašil, Robin Hanzl (oba Nižněkamsk/KHL), Jakub Orsava (Mladá Boleslav), Michal Řepík (Sparta Praha), David Šťastný (Zlín), Roman Horák (Podolsk/KHL), Robert Kousal (Davos/Švýc.), Adam Musil (San Antonio/AHL), Matěj Stránský (Čerepovec/KHL).
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -